podria ser un blog

Síl·labes i idees

sillabesiidees

«Elaborava frases amb síl·labes, poques vegades amb idees.»
Pierre Lamaitre

 

Llegeixo aquesta frase en una novel·la que estic corregint (i que quan surti us recomanaré perquè tot i que té moments que decau, té bons personatges i una trama situada després de la Primera Guerra Mundial que no és la típica trama situada després de la Primera Guerra Mundial).

Llegeixo aquesta frase, deia, i m’aturo. El llapis en suspens. Síl·labes i idees. Síl·labes o idees? M’adono que els autors es poden dividir entre els que sil·labegen més que pensen, i els que pensen tant que no es recorden de sil·labejar.

Si m’he de quedar amb un excés, em quedo amb el d’idees, perquè si l’autor es rellepa els llavis amb cada so que emet, en menys de vint pàgines ja arribo a la nàusea literària i em roda la consciència lectora. Tot i que quan topes amb una novel·la massa atapeïda d’idees acabes llegint amb el cul a la punteta de la cadira i l’autoestima lectora a punt de precipitar-se en el buit més fosc de tots, el de tenir la sensació que se t’escapen la meitat de les coses que l’autor et vol dir.

La clau diria que és trobar la teva (perquè n’hi ha més d’una) combinació justa de síl·labes i idees, del que vols dir amb el com, que la música de la frase no faci obscura la idea, i que la idea no sotmeti tant la frase fins a entortolligar-la i fer-la incomprensible.

Una cosa així deu ser trobar l’equilibri per encaterinar el lector i fer que no pugui deixar de llegir-te, perquè alhora que li sil·labeges a l’orella, li omples el cap d’idees que un cop tanqui el llibre assaborirà o l’obsediran una estona més, fins que ell també les pugui sil·labejar.

Anuncis
Estàndard

2 thoughts on “Síl·labes i idees

  1. Estic amb tu, millor que sobrin idees que que no pas que sobrin síl·labes. Perquè sinó dius el típic “Va coi! Ves al gra d’una punyetera vegada!”
    PD: Dic punyetera perquè es un bloc per a tots els públics…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s