podria ser un blog

Entendre una crítica

No dec ser l’única, imagino, que just abans de llegir una crítica, es fa una sèrie de preguntes (com més temps passa, més llarga n’és la llista) i he pensat si no valdria la pena que el crític les respongués, en un qüestionari tipus Sí-No-NS/NC per orientar el pobre lector que té la moral de llegir-lo. El qüestionari podria ser una cosa així:

Qui signa aquesta crítica…

1. … parla bé d’aquest llibre perquè és amic de l’autor.

2. … parla bé d’aquest llibre perquè és «amic» de l’editorial que el publica.

3. … parla bé d’aquest llibre perquè deu un favor al seu editor.

4. … parla bé d’aquest llibre perquè el seu arxienemic n’ha parlat malament.

5. … parla bé d’aquest llibre perquè l’autor no el coneix ni Cristo i així se l’adjudica com a descobriment (si prospera; si no, parlarà malament del seu proper llibre amb la mai prou repetida frase de «és un autor d’un sol llibre» com a colofó).

6. … parla bé d’aquest llibre perquè l’autor col·labora al diari on es publica aquesta crítica.

7. … parla bé d’aquest llibre perquè espera rebre alguna mena de compensació del seu autor (que té molts calés, una bona posició social, un negoci d’èxit o un cos de bandera, o tot alhora).

8. … parla bé d’aquest llibre perquè està de moda parlar bé d’aquest llibre.

9. … parla bé d’aquest llibre perquè de tant en tant ha de parlar bé d’algun llibre, tot i que no parlaria mai bé de cap llibre, perquè en aquest país només es publica merda i fins que ell no es decideixi a escriure una novel·la la literatura catalana no aixecarà el cap.

(ALERTA! Aviso que l’última és l’opció més bèstia, no apta per a tots els públics. I a més a més és combinable amb qualsevol de les anteriors, tremoleu!)

10. … parla bé d’aquest llibre perquè li ha agradat.

tacañonas

I ho deixo aquí, però la llista podria ser més llarga. Us convido a fer-la créixer.

I després hi ha les crítiques negatives, les que destrossen llibres, autors, editorials, carrers, places, barris, pobles, horts, escoles, hospitals, carreteres, autopistes, ponts, aqüeductes…, però aquestes més que un qüestionari sovint demanen unes quantes sessions de psicoanàlisi.

Estàndard

9 thoughts on “Entendre una crítica

 1. No em voldria posar trascendent, però el mestre Triadú deia que només escrivia crítiques dels llibres que ell considerava que “s’havien de llegir” (més o menys, punt 10), però suposo que el punt 1 i el 6 també el va tocar en algun o altre moment de la seva llarga trajectòria.
  Ara, però, m’agradaria plantejar-vos algunes preguntes: llegiu les crítiques dels diaris? una crítica us fa llegir un llibre?
  Dit això: Tina, el teu apunt és dels bons! Provaré de fer-lo créixer…
  SU

 2. 11. … parla bé d’aquest llibre perquè l’autor també “fa de crític” i escriu a diferents mitjans i mai no se sap si algun dia escriurà una crítica d’un llibre que ha escrit el crític… (i llavors hem entrat en un bucle).
  Com diu aquell: “S’entén companys?”.
  Que vagi molt bé el dia als papersvidrers… Quina llàstima perdre-m’ho! Però els meus deures, avui, són inexcusables.
  Tonàs,
  SU

 3. Doncs, també sense pretensió de transcendència, W.H. Auden venia a dir que fer crítica de llibres dolents no només era una pèrdua de temps sinó que, a més, espatllava el caràcter.

  12. Parla bé d’aquest llibre perquè, a més de fer de crític, escriu i és a punt de publicar el seu primer llibre…

 4. 13. Parla bé d’aquest llibre perquè li ha tocat un bon pessic a la loteria, la primavera ja es nota, té un amant nou, s’ha fet operar les orelles i aquest diumenge va cuinar una paella que va ser una delícia per als assistents i l’enveja dels veïns. O sigui, perquè tot li sembla encantador.

 5. David ha dit:

  Trobo encertadíssima aquesta anàlisi de la immensa majoria de crítiques que es publiquen. Ah, i el vídeo que enllaça Carles Miró m’ha encantat.
  He descobert el teu blog a través de la SU. El llegiré sovint. Salutacions!

 6. Mer ha dit:

  14. Parlo bé d’aquest llibre per amagar d’altres llibres, que ja se sap que a un diari -revista o el que sigui no hi cap tot.

  15. Parlo bé d’aquest llibre perquè a la tapa hi ha un quadre d’un amic meu pintor.

  16. Parlo bé d’aquest llibre perquè no em fa ombra com a autor que sóc

  17. Parlo bé d’aquest llibre per a que els altres crítics vegin que només jo mesuro bé i no pas ells, per això no en parlo del tot bé, que si no el que n’han parlat tan malament m’ho farà pagar.

  I podríem seguir…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s